ChemDays

Τα τελευταία χρόνια, αποκορύφωμα του κύκλου εκδηλώσεων του Chemecon αποτελούν οι  Ημερίδες επαγγελματικής διασύνδεσης, τα ChemDays. Σε κάθε ChemDay αναπτύσσεται, όσο πιο πολυεπίπεδα γίνεται, ένας κλάδος της Χημικής Μηχανικής. Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν εταιρείες του κλάδου, οι οποίες μέσα από Ομιλίες, ενημερώνουν φοιτητές και μη, για τις βιομηχανικές μεθόδους που ακολουθούνται και  τις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα.

Ωστόσο, εκτός των ομιλιών, από τις ημερίδες δεν θα μπορούσε να λείπει και μία επιστημονική οπτική, υπό το βλέμμα ακαδημαϊκών ερευνητών, τη Γωνιά Έρευνας. Πρόκειται  για μία ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών ανάμεσα σε φοιτητές, ερευνητές και εταιρίες. Σε ένα πλαίσιο διαδραστικής παρουσίασης και αλληλεπίδρασης των ερευνητών με τους συμμετέχοντες δίνεται η ευκαιρία συζήτησης και προβληματισμού ως προς το ερευνητικό δυναμικό του εκάστοτε κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ολοκληρώθηκε στις 4 Μαίου 2018 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο ChemDay που αφορούσε την ενασχόληση του Χημικού Μηχανικού στο βιομηχανικό τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το PetroChem Day.  Ενεργή συμμετοχή στην ημερίδα είχαν πρωτοπόρες εταιρείες του κλάδου, όπως: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ELDON’S, ENOIA, Ergonomia, Management Force, Energean, Motor Oil και Coral. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, τους ομιλητές, τις συμμετέχουσες εταιρίες και τους ερευνητές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του PetroChem, εδώ.

Σειρά του στις 10 Μαΐου του 2019, είχε το FoodChem Day που διοργανώθηκε στο OTEacademy , με θέμα τον κλάδο των τροφίμων. Το FoodChem ακολουθώντας τα βήματα του PetroChem,  κατάφερε να φέρει την βιομηχανία τροφίμων ένα βήμα πιο κοντά, προσκαλώντας κυρίαρχες εταιρείες του κλάδου: Nestlé, Coca-Cola 3E, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΔΩΔΩΝΗ, ΔΕΛΤΑ, 3αλφα, Barilla, ΔΕΠΑ, ΙΟΝ, λάβδας. Φυσικά παρόντες στην ημερίδα ήταν και ακαδημαϊκοί ερευνητές με αντικείμενο τα τρόφιμα, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και την γνώση τους. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, τους ομιλητές, τις συμμετέχουσες εταιρείες και τους ερευνητές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του FoodChem, εδώ.

Βασικός στόχος,  τον οποίο το Chemecon επιθυμεί να πετύχει μέσω των ChemDays, είναι, για ακόμη μια φορά, η διασύνδεση των φοιτητών  Χημικών Μηχανικών με το αντικείμενο το σπουδών τους. Αναγνωρίζοντας το κενό μεταξύ θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής στη βιομηχανία, προσπαθεί να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις εκάστοτε βιομηχανικές  διεργασίες, την συνδυαστική σκέψη, την επίγνωση των κινδύνων αλλά και την πολύπλευρη αναγνώριση των προοπτικών που ο κάθε κλάδος διαθέτει μέσω του διαρκούς εκσυγχρονισμού των τεχνολογιών και των πρακτικών που ακολουθούνται. Καθώς κάθε βιομηχανία και κάθε κλάδος , οφείλει να εξελίσσεται διαρκώς , ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις και τις ανάγκες τις κοινωνίας, της επιστήμης και του περιβάλλοντος, οι φοιτητές Χημικοί Μηχανικοί, ως μελλοντικοί επαγγελματίες, οφείλουν να είναι ενημερωμένοι κάθε στιγμή για τις εφαρμοζόμενες πρακτικές στη βιομηχανία και τις δυνατότητες που έχουν αυτές να αναπτυχθούν.

Τα ChemDays, λοιπόν, αποτελούν μια ευκαιρία επικοινωνίας του δυναμικού του κάθε κλάδου με τους μελλοντικούς επαγγελματίες, τους φοιτητές. Μέσα από αυτά, οι φοιτητές Χημικοί Μηχανικοί , και όχι μόνο, έρχονται σε επαφή με τους πρωταγωνιστές τους κλάδου, έχοντας την δυνατότητα να ανακαλύψουν το αντικείμενο ενδιαφέροντος τους, να γνωρίσουν επαγγελματίες με χρόνια εμπειρίας, να λύσουν απορίες και προβληματισμούς, και τελικά, να κατανοήσουν πώς η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Τα ChemDays αποτελούν την μεγαλύτερη απόπειρα του Chemecon, να εκπληρώσει τον στόχο του, την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των σπουδών του φοιτητή Χημικού Μηχανικού και της εφαρμογής  τους.

Μείνετε συντονισμένοι για το EcoChem Day στις 20 και 21 Μαϊου 2021!